sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Yt-neuvotteluja Herran temppelissä


Yt-neuvotteluja Herran temppelissä

Hirvensalmen eteläisessä naapurissa, Mäntyharjun seurakunnassa on käyty yt-neuvotteluja. Niiden tuloksena yksi seurakunnan kolmesta papista saa lähteä. Monta kertaa suuremmassa seurakunnassa toimitaan jatkossa samalla pappimäärällä kuin meillä, eli kahdella.
Hirvensalmellakin seurakunnan uusilla luottamushenkilöillä on saman pohdinnan paikka. Kun vilkaisee seurakuntamme viikoittaista toimintakalenteria, kirkollisia ilmoituksia, niin tulee väistämättä ajatus, että vähemmälläkin työntekijämäärällä pärjätään, seurakuntalaisiakaan kun ei ole kuin reilut 2000. ”Seurakunnan ja kirkon tulee olla seurakuntalaisia varten ei työntekijöitä”, näin on joku viisas todennut.
Uuden luottamusjohdon tulee myös olla huolissaan nuorista ja lapsista. Sillä vaikuttaa siltä, että seurakunnan ylin virkamiesjohto viis veisaa heistä. Vaalikentältäkin kuului kommentteja, että ”on seurakunnassa tärkeämpikin asioita kuin nuoret”. Jokaisella on tietenkin omat painotukset, mutta mikä muu voi mennä nuorten edelle kun mietitään seurakunnan tulevaisuutta.
Seurakunnallinen side nuoriin katkeaa peruskoulun viimeisinä vuosina – ainakin täällä Hirvensalmella. Jos rippikoulustakin jää nuorille huono elämys, niin ei voi olettaa, että seurakunnallista yhteyttä syntyy helposti myöhemminkään. Mielestäni vaalitkin osoittivat tämän: vain yksi 16-17-vuotias hirvensalmelaisnuori äänesti. Äänestysikäisiä nuoria oli kuitenkin 51.
Toisaalta tuon nuorten äänestysinnon ymmärtää, kun katsoo ehdokasasettelua. Pappa- ja mummolookit eivät ole ”in”, ”hot” ja ”cool”, ainakaan nuorten mielestä. Mutta tuskinpa myöskään aikuiset perheistä, joissa oli 16-17-vuotiaita nuoria, riensivät hekään äänestämään! Uuden kirkkovaltuuston keski-ikäkin, 56 vuotta, kertoo keitä äänestettiin ja ketkä äänestivät Hirvensalmella.
Kolmas asia, josta pitäisi olla huolissaan on äänestysprosentti. Se on valtakunnallisesti erinomainen, mutta silti melkein surkea ja kaiken lisäksi laskeva. Vain joka neljäs seurakuntalainen kiinnostui uurnille. Kirkko ja seurakunta eivät taida merkitä kovin paljoa hirvensalmelaisille. Vai oliko se ilmestys siitä, etteivät seurakuntalaiset usko todellisen vaikuttamisen mahdollisuuksiin Hirvensalmen seurakunnassa.

Mielipide julkaistu Länsi-Savossa Lukijoilta-palstalla ti 18.11.

torstai 13. marraskuuta 2014

Hallitusänkyröitä ”Hirtsussa”

To 13.11.14
Hallitusänkyröitä ”Hirtsussa”

Mikkeliläinen kansanedustaja ”ripittää” blogissaan muutamia kaupungin luottamushenkilöitä epäasiallisesta toiminnasta. Ikävä kuulla, että naapurissakin on näitä ”häirikköpäättäjiä”, joilla on mennyt puurot ja vellit sekaisin. Luulin ilmiötä vain hirvensalmelaiseksi oireiluksi.

Kirjoitin aiemmin syksyllä Länsi-Savossa kuinka Hirvensalmen kunnanhallituksen pöydän ympärillä istuu muutamia yhteistyökyvyttömiä luottamushenkilöitä, jotka pompottelevat virkamiehiä ja muita luottamushenkilöitä. Ajattelin, että kirjoitus herättelisi heitä vilkaisemaan peiliin ja arvioimaan omaa toimintaansa. Turhaan! Palkkioksi sain seuraavassa hallituksen kokouksessa näiltä änkyröiltä paskavettä niskaani. Kiitos siitä!

Viime maanantaina valitsimme upeaan kuntaamme uuden hallintojohtajan. Hyvää työtä pari vuotta hj-sijaisena tehnyt Heli valittiin selvällä enemmistöllä. Teimme hyvän valinnan. Onnittelut ja työn iloa Helille! Tehtäväsi ei ole helppo näiden ”häiriköiden” keskellä. Mutta senhän sinä tiesitkin – jo seminaariajoilta!

Äänestystä edelsi sama lapsellinen itkuvirsi ja nälviminen, jota kuullaan jokaikisessä hallituksen kokouksessa, ja aina samojen luottamushenkilöiden toimesta. Kunnanhallituksesta on tullut muutaman mielensä pahoittajan ja ärripurrin kaatopaikka. Ihmettelen, miten virkamiehet jaksavat kuunnella tätä ”sontaa” viikosta ja vuodesta toiseen.

Lapsena odotin joulua ja kirjoittelin lahjatoiveita joulupukille. Kirje alkoi aina samoilla sanoilla: ”Rakas Joulupukki”. Niinpä kirjoitan sinulle nyt. Tuntuu, että sinä, rakas Joulupukki olet ainoa, joka voisi korjata tätä tulehtunutta ilmapiiriä. Poliisi ja lääkäri eivät siihen pystyneet.

”Hyvä Joulupukki, toivon kuntamme päättäjille viisautta joulukuiseen valtuuston kokoukseen. Jotta saisimme yhteistyön hallituspöydän ympärillä toimivaksi ja rakentavaksi, meidän on vaihdetta muutamia ”räyhääjiä” yhteistyökykyisempiin. Siihen meillä muilla päättäjillä on mahdollisuus, kunhan vain tuot ripauksen rohkeutta muutamille.

Muuten, lahjasäkkiisi voisit pakata myös nyrkkeilysäkin, lapion, jonkin kivan lelun vaikkapa kaalimato.fi –kaupasta ja rullan ”jesaria”. Sinun ei tarvitse huolehtia, kenelle lahjat tulevat, sillä minä kyllä tiedän keitä niillä ilahdutetaan.”